sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Psykologien ja kuraattorien pysyttävä kouluilla

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit ovat siirtymässä kunnista hyvinvointialueille. Vielä tällä hetkellä peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten psykologi- ja kuraattoripalveluista vastaa se kunta, jonka alueella koulu tai oppilaitos sijaitsee.

Nykyjärjestelmän mukaan psykologien ja kuraattorien toimipisteet ja vastaanotot ovat pääsääntöisesti koulujen ja oppilaitosten tiloissa. Näin ollen palvelut ovat oppilaiden ja opiskelijoiden saatavilla suoraan samassa paikassa, jossa myös opiskellaan.

Hyvinvointialue on maakunnan kokoinen eli hallinnollisena alueena huomattavasti suurempi kuin kuntayksikkö. Laajemmassa toimintaympäristössä käy helposti niin, että palveluita keskitetään ja ne etääntyvät käyttäjistä. On erittäin tärkeää, että sote-uudistuksen yhteydessä tämä oppilaiden ja opiskelijoiden kannalta vahingollinen skenaario vältetään: opiskeluhuollon palvelut on säilytettävä hallintomuutoksen jälkeenkin matalan kynnyksen palveluina.

Opiskeluhuollon tarve on viime vuosina jatkuvasti kasvanut, jopa niin, että voimassa olevan lainsäädännön noudattamisessa on ollut vaikeuksia. Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää, että kiireellisissä tapauksissa psykologille tai kuraattorille on päästävä yhden ja kiireettömissä tapauksissa seitsemän työpäivän kuluessa. Lisäksi lakiin on tulossa vuoden 2022 alussa määräykset psykologien ja kuraattorien sitovasta mitoituksesta.

Ensi vuoden alusta lähtien Keski-Suomenkin hyvinvointialueen uusi valtuusto tekee päätöksiä alueen sote-palvelujen järjestämiseksi. Opiskeluhuollon psykologien ja kuraattorien toiminnassa lähtökohtana tulee olla se, että nämä toiminnot säilyvät fyysisesti koulujen ja oppilaitosten yhteydessä. Toiminnalle pitää myös pystyä osoittamaan riittävät resurssit ja rahoitus siten, että lain vaatimukset pystytään täyttämään.

Juha Paananen
aluevaaliehdokas (sd.)
Keski-Suomi, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti